Regen, regen, regen en zonneschijn - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jufclaske - WaarBenJij.nu Regen, regen, regen en zonneschijn - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jufclaske - WaarBenJij.nu

Regen, regen, regen en zonneschijn

Door: jufclaske

Blijf op de hoogte en volg

22 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo

We zijn verhuisd. Tja alweer en het was een gedoe. Maar goed, nu dus naar een ruime benedenwoning 2 minuten lopen van school vandaan. Ik wil niet gelijk in een klaagzang overgaan maar het enige juiste woord wat het gevoel kan omschrijven bij het binnentreden van het huis is ‘onpasselijk’. Onpasselijk van de kakkerlakken van baby tot mega size volwassene, mieren in allerlei soorten en maten en tot overmaat van ramp kwamen er tijdens het douchen pieren, dunne roodachtige wormpjes uit het doucheputje. Ik was zeer dankbaar dat deze dieren zich ook allemaal lieten zien bij het daaropvolgende bezoek van de makelaar en dus werd met spoed een ongediertebestrijdingbedrijf ingehuurd. Hoewel de ondragelijke lucht van het bestrijdingsmiddel nog lang niet weg is, is de overlast gereduceerd tot ‘alleen’ muskieten. Toch niet helemaal waar, we hebben ook nog buren! Daar had ik dan weer niet aan gedacht toen we een rijtje opstelden van voor- en nadelen van dit huis. Buurjongens die overdag slapen en ’s nachts tot leven komen. Muziek continue aan, niet hard maar in het begin wel storend, inmiddels ben ik blijkbaar te moe want ik slaap er –gelukkig- door heen. ’s Morgens overheerst het gezang van de talloze vogels de gehele buurt, wat een genot is tijdens het wakker worden.

Het is regentijd, en dat is te merken ook. Neem gisterenavond. Nog net voordat de stortbuien begonnen kwam ik aan op het IOL (waar ik de RT opleiding volg). Vanaf 17.00 stortte het water uit de hemel en dat ging een aantal uren door. Uiteindelijk besloot ik maar om 21.00 op de fiets te stappen en dan maar nat te regenen. Maar dat ik niet veel verder had nagedacht bleek al snel, de straten waren helemaal ondergelopen. Het water stond zo hoog dat, of mijn trapper nu boven of beneden was, ik helemaal door het water heen fietste. De binnendoorweggetjes waren onbegaanbaar en dus kwam ik na een flinke omweg zeiknat thuis aan. Telkens bedenk ik me dan weer dat het weer in Nederland in ieder geval niet beter zal zijn wat betreft temperatuur en daarmee geniet ik dan weer dubbel van de zon!

Gisteren heb ik met mijn klas een bezoek gebracht aan de Louis Brailleschool, de school voor blinde kinderen. Mijn leerlingen waren erg onder de indruk, en ik ook. We kregen een rondleiding en mochten daarna in de klassen les volgen en in de pauze met de kinderen spelen. Een ervaring die je niet uit boeken kunt halen maar echt moet beleven.

De zondagsschool is ook echt een moment in de week waar ik naar uit kijk. De zondagsschool is onder kerktijd dus dat probleem heb ik bij de kerkraad neergelegd, ik kan namelijk geen dienst meer bijwonen. Kinderen lijken gewend te zijn om een ‘verhaaltje uit de Bijbel’ voorgelezen te krijgen in 2 minuten en de rest van de tijd gaat op aan veel zingen, (verplicht hard op) bidden, kleuren en andere manieren van bezig houden. Het is werkelijk geweldig om wederom al het geleerde van IKEG in praktijk te kunnen brengen, en de geestelijke honger van de kinderen te ervaren. De gesprekken die ik met kinderen heb (die met vragen komen als ‘maar als Jezus zo machtig is waarom…’ en ‘krijg ik een kroon in de hemel als ik goed mijn best doe’ enz.) zijn kostbaar, en echt mijn meest dankbare momenten in de week. All glory be to God!

Overigens kreeg ik zojuist van school een stapel kaarten vanuit Nederland, dank jullie wel! Blijkbaar zijn ze ergens blijven liggen want op een kaart las ik dat er genoten wordt van de warme zomer. Ik vind het erg leuk om in welke vorm dan ook iets te horen, en ja, mijn postadres hou ik voorlopig maar op school.

Dan even een gesprekje met een meisje van ongeveer 6 jaar die mij op straat aan sprak:
meisje: ‘heb je kinderen?’ (ongebruikelijk omdat de beleefdheidsnorm ‘u’ hier vrijwel altijd gehanteerd wordt)
ik: ‘nee’
meisje: ‘o, je houdt niet van kinderen?’
ik: ???
meisje: ‘bakra’s (Surinaams voor Nederlanders) houden niet van kinderen’
ik: right…

• 22 Februari 2011 - 20:32

Mama:

wat is ook alweer het postadres van school en wat is de naam van de school?

ik: right... huh???? hoe bedoel je?

• 22 Februari 2011 - 20:43

Marja Troost:

Hallo Claske!
    Wat maak jij een hoop mee zeg!
    Sorry dat ik zo traag ben met reageren, maar ik ben nog steeds redelijk digibeet.
    Je bent echt een kanjer hoor! Ik ben blij te lezen dat je uitkijkt naar de zondagsschool, hou het vol he! Dit werk is echt jou roeping en IKEG is zeer gezegend materiaal, thuis maken we er ook dankbaar gebruik van. Trouwens Pieter en Caroline hopen in mei naar het IKEGkamp te gaan, leuk he? Op zondagsschool hebben we het woordenloosboek behandeld en de komende periode hopen we te vertellen uit Hudson Taylor. Pas ondekte ik een vertelschema van IKEG van jou, sorry maar dat wist ik niet.Nou Gods zegen toegewenst!!!!! Groetjes, Marja

• 23 Februari 2011 - 08:11

Henk En Lize De Geus:

Elke keer weer mooi om je verhalen te lezen.
    Verbazend wat er dan allemaal gebeurd, voor ons iets uit een boek.
    Maar jij maakt het echt mee.Hou je taai en Gods Zegen op alles wat je daar uit
    mag dragen van Hem.

• 23 Februari 2011 - 16:26

Mariette:

Hee Claske!
    Gaaf dat jullie naar een school voor blinde kinderen zijn geweest zeg! Lijkt me heel bijzonder
    Ondanks dat je blijkbaar gewaterfietst hebt, zie ik dat het wel lekker warm is daar.. hmmm ben jaloers :p
    XX

• 23 Februari 2011 - 16:26

Mariette:

Hee Claske!
    XX

• 25 Februari 2011 - 18:23

Rianne:

Ha Claske,
    Gefeliciteerd met je nieuwe onderkomen; gelukkig gereinigd van de meeste ongewenste gasten....
    Fijn dat je door de buur-mzuiek heen slaapt! Een een vogelorkest in de vroege morgen is mooi; hier laten zij zich ook steeds meer horen, behalve als t vriest; en dat deed t deze week nog!
    Leuk om op de hoogte te blijven via je site; je maakt veel moois mee!
    Geniet van alles en veel plezier en zegen,
    Rianne van der Heijden

• 26 Februari 2011 - 17:45

Aad Kornaat:

Hoi Claske, hopelijk weet je nog wie ik ben. Nadat ik in Cillarshoek was voorggegaan las ik in de nieuwsbrief over je vetrek naar Suriname en het werk wat je daar zo gaan doen. Prachtig als je je zo door de HERE geroepn mag weten om het Evangelie door te geven aan kinderen die in ggeestelijke honger verkeren uit je verslag haal ik dat het niet allemaal zonder slag of stoot gaat. Maar ik beluister en zie er ook de hande van de HERE in, die oplossingen bied. Ik blijf je belevenissen volgen en wens je in alles de vreugde van de Here oe die je kracht geeft. Tot horens.

• 16 Maart 2011 - 17:16

Marjan Verkerk:

Lieve Claske,
    Je hebt lang niet van me gehoord, maar ik volg je website wel degelijk hoor! Ik vind het heerlijk om al jouw verhalen te lezen en schiet ook regelmatig in de lach! Verder doet het me erg goed om te lezen dat je zo'n hart hebt voor de kinderen daar en dat je ook wat je bij IKEG geleerd hebt daar op een bijzondere manier in de praktijk kunt brengen. Op dit moment wordt er een IKEG-cursus in Zutphen gegeven en ben ik er de meeste avonden zelf ook bij om voor de koffie en thee te zorgen en opnieuw weer opgefrist te worden door de mooie bijbelstudies van Marius en de praktische uitwerkingen van Anneke. Inmiddels ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor het Bijbelprogramma van het IKEG-kamp en ja: ik mis je ontzettend!! Gelukkig heb ik wel een ander maatje gevonden; mijn schoonzus gaat me dit jaar helpen. In een ver verleden hebben we samen het kinderwerk gedaan en onze eerste cursus bij het IKEG volgden we ook samen. Voor haar is het dus wat langer geleden dat ze hier mee bezig is geweest, maar ik heb er alle vertrouwen in. En het is ook heerlijk om er mee bezig te zijn, de eerste zegen is voor jezelf he? We gaan proberen wat meer verdieping in de stille tijd te brengen, dus ik ben benieuwd. Ik hoop dat het verder goed met je gaat en dat je het daar nog steeds enorm naar je zin hebt. We houden contact en weet: ik hou je dus in de gaten ;-).
    Veel zegen en veel liefs,
    Marjan