Suriname... good bye...
Door: jufclaske
15 Juli 2011 | Suriname, Paramaribo
Overigens is me het een en ander wel duidelijk geworden toen ik vorige week de eed moest afleggen. Een ieder werkzaam in het onderwijs in Suriname moet beloven:
1. je werk naar beste kunnen uit te voeren (met name werd benadrukt het aanwezig zijn i.v.m. het hoge verzuim)
2. alle opdrachten van het schoolhoofd als bevelen getrouw op te volgen
Ik: Dit meen je niet?! Nu snap ik mijn collega’s en ik snap ook direct waarom het schoolhoofd mijn gedrag gezagondermijnend vindt.
Inspecteur: Leg uit.
Ik: Ik zeg graag eerlijk wat ik van dingen vind, en dat wordt me absoluut niet in dank afgenomen. Collega’s uiten nooit kritiek, gedragen zich als een stelletje schapen maar ik begrijp nu waarom.
Inspecteur: Zo moet je het niet helemaal zien. (…) In het wetboek staat bijvoorbeeld dat kinderen moeten worden opgevoed tot mondige en kritische burgers.
Ik: O ja, dus eerst maak je de leerkrachten monddood door ze deze eed verplicht te laten afleggen. Vervolgens zeg je tegen diezelfde leerkrachten, maar je moet je leerlingen wel mondig en kritisch maken??? Je onderwijst wie je bent!
Inspecteur: En toch is het zo.
3. met niemand te spreken over het werk.
Ook daar ben ik het niet mee eens. Maar ik heb inmiddels geleerd dat men het niet op prijs stelt dat je overal een mening hebt (of eigenlijk sowieso een afwijkende mening) en soms ben ik wijs en hou ik m’n mond. Ja ja!!
N.a.v. punt 2 volgde nog meer discussie. De inspecteur vroeg of we in zouden gaan op bijvoorbeeld een verzoek van het schoolhoofd om punten naar boven toe bij te werken zodat een kind wel overgaat (wat hier heeeel belangrijk gevonden wordt). Nee natuurlijk niet, maarja, nu heb ik de eed afgelegd, dus ja, dan doe ik het wel. Maar zo was het toch weer niet, je hebt je gezonde verstand en dat moet je gebruiken (laat me niet lachen, heb zo vaak aan collega’s en management gevraagd om het gezonde verstand te gebruiken in plaats van als schapen achter een methode aan te lopen die in 1986 is geschreven). Tegen m’n zin in, beloofde ik me te houden aan deze 3 punten... En doe ik net zo hard mee aan het liegen waar ik me hier zo kapot aan erger. Formeel beloven, maar ach de praktijk is anders. In schoolverband afspraken maken, maar ondertussen gaat iedereen gewoon z’n eigen gang.
Overigens zal ik me voor die paar weken die resteren me waarschijnlijk trouw houden aan punt 2. Op zich niet zo moeilijk aangezien met klem is gevraagd bij het indienen van mijn ontslag dat ik geen confrontaties meer aanga met voornamelijk het schoolhoofd. Juist dat is het probleem, als echte Surinamer betrekt ze alles op zichzelf en voelt zich altijd persoonlijk aangesproken en eigenlijk altijd aangevallen. Conclusie: helemaal geen communicatie meer, wel gemakkelijk, heb ik ook geen bevelen om op te volgen ;-)
Goed, m’n ontslag is dus definitief.
Nu zegt het halve leerkrachtenteam weg te gaan, maar dat schijnt in die zin normaal te zijn dat ook hierin niet perse de daad bij het woord wordt gevoegd. Dat ik dan ook daadwerkelijk m’n ontslagbrief indiende, en ik daarmee meende dat mijn ontslag definitief zou zijn, riep verschillende – voornamelijk verontwaardigde – reacties op.
Toen ik solliciteerde op de vacature van leerkracht op de Nederlandse school in Lagos, Nigeria, had ik echt niet verwacht aangenomen te worden. Een school met kwalitatief hoog onderwijs, gebruikmakend van het International Primary Curriculum en geweldige arbeidsvoorwaarden. Ik zie er eerlijk gezegd gewoon naar uit om in een gestructureerde, professionele en geordende werkplek aan de slag te gaan. Chaos heeft zijn charme maar ook zijn frustraties!
Nadat ik mijn leerlingen het nieuws verteld had, er wat tranen weggeveegd waren, kwamen ze al gauw met allerlei ideeen. Ze zouden er voor gaan zorgen dat ik het verkeerde vliegtuig zou instappen, of een vliegtuig wat alleen maar weer terug zou vliegen naar Paramaribo, of zorgen dat er tekort aan benzine zou zijn.
Pas was een leerling wel erg slim geweest, hij kwam trots vertellen dat hij op onderzoek was uitgegaan en had ontdekt dat de gevaarlijkste slang ter wereld in Nigeria voorkwam. ‘Nu gaat u vast niet meer naar Nigeria?’ Na mijn wat overdreven angstige reactie gaan alle leerlingen nu op zoek naar enge dieren die in Nigeria voorkomen in de hoop mij angst aan te jagen.
Ik heb nu wel echt het idee een afrondende fase in te gaan. Overigens ben ik wel weer een hele dag in de weer geweest om mijn verblijfsvergunning te regelen die eigenlijk al verlopen was. Nu mag ik nog 2 jaar legaal in Suriname verblijven... Het zijn van die momenten dat ik merk dat ik al gewend ben aan Suriname aangezien je je instelt op lange wachttijden en een houding hebt van ‘zo is het nu eenmaal’. Ik heb zelfs niet geklaagd toen ik bijna 2 uur heb moeten wachten bij de bank om geholpen te worden m’n rekening te sluiten. M’n geduld is het afgelopen jaar aardig op de proef gesteld en het heeft blijkbaar zo zijn vruchten afgeworpen.
Ik kijk terug op een geweldig jaar in Suriname wat bijzonder leerrijk is geweest. Ik heb geleerd om pas echt iets te veranderen of door te zetten als ik 100% overtuigd ben van het nut ervan aangezien de wil tot verandering vrijwel afwezig was en is en ouders vaak kritisch waren. Juist dat maakte het tot een leerzame uitdaging.
De passie die ik heb voor de kinderen en het onderwijs -in het algemeen- heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk m’n hele oudergroep op een hele positieve manier heb meegekregen. Ook dat was een uitdaging en een leerproces.
De zondagsschool zal ik echt gaan missen. Een tijd van afsluiten en goodbyes is aangebroken. Dan een (te!!) korte periode vertoeven bij het thuisfront om dan alweer te vertrekken op weg naar een nieuw avontuur!
15 Juli 2011 - 18:12
Garth:
Tot snel zus :)
Garth, Wilma en Nafthali -
15 Juli 2011 - 20:27
Femke Kingmans:
Hai Claske,
Wauw, wat gaaf dat je naar Nigeria gaat! Respect voor jouw vrije manier van leven en je gevoel volgen! Ben benieuwd naar je nieuwe verhalen daar:)
Mijn/ons nieuwe plan: tijd in Frankrijk wonen. Niet zo spectaculair als jouw plannen maar ook gaaf!
Liefs, Femke -
16 Juli 2011 - 09:07
Corné:
We zien uit naar je (korte) terugkomst! -
16 Juli 2011 - 09:53
Mirjam:
Kan niet wachten je live te zien. Je hebt fantastische ideeën en schrijft dit prachtig neer! Dikke kus en tot snel :) -
16 Juli 2011 - 10:28
Leanne:
Wow Claske, wat bijzonder om te lezen! Van Suriname naar Nigeria! Zou je ooit nog terug naar Nederland komen? Staat je zus ook nog voor de klas?
Heel veel succes en plezier! -
16 Juli 2011 - 11:37
Maaike:
Ik heb echt respect voor je!
Toen we in Suriname waren hebben ik een beetje kunnen meemaken hoe het daar is.
En ik vind het het knap van je! Ik hoop dat je nog een paar mooie laatste weken/dagen daar zal hebben! Ik blijf je zeker volgen op deze site!
Groetjes aan Arline
xxx -
16 Juli 2011 - 12:43
Een Trouwe Lezer:
Claske., voor mensen zoals jij - met een groot gevoel voor echtvaardigheid - heb ik alleen maar
groot respect en waardering. Goed van jou dat jij je niet hebt laten muilkorfen en beperken endat jij conclusie trekt., elders solliciteert en Suriname verlaat.
Ook als jij in Nigeria bent zal ik jou werderom volgens en wie weet kun jij vanuit die
onafhankelijkere positie de nieuwsgierigen ( zoals ik ) deelgenoot maken van de suriname-ervaring
die jij nu niet kunt prijsgeven. Ik wens jou succes toe in met je vervolg stappen.
& last but not least...blijf vooral trouw aan jezelf. Liefs een trouwe lezen -
16 Juli 2011 - 19:20
Frans:
Hallo Claske,
Ervaring is de beste leermeester , knap van je dat je de uitdaging aanging en hebt volgehouden!!
Jammer dat de kinderen de dupe zijn van de "cultuur"!!
Welkom thuis , we houden van je !! -
17 Juli 2011 - 18:37
Rianne Vd Heijden:
Hoi Claske,
Dank voor je verslag; uitgebreider dan in de Kandelaar.
Bijzonder dat je nu pas de eed hoefde af te leggen....
Ik wens je nog een goede tijd daar, al zal t afscheid (met name van de kinderen) niet makkelijk zijn.
Behouden thuiskomst en tot ziens in Strien!
Groet,
Rianne -
21 Juli 2011 - 17:29
De Salvatori,s:
Groetjes aan onze Strijense wereldburger CLASKE.
Veel succes in Nigeria.
Jannie en Henk -
29 Juli 2011 - 08:44
Marjan Verkerk:
Hoi Claske!
Op het moment dat ik dit schrijf ben je misschien wel in Nederland, maar maar kort! En straks vertrek je naar Nigeria..... Wat ben je toch ondernemend, geweldig! Reken maar dat ik je blijf volgen, ik lees met veel plezier je berichten op deze site en kan me jou helemaal voorstellen in je situatie daar. Ben benieuwd wat je straks in Nigeria allemaal te schrijven hebt.... Bijzonder hoe je je leven laat leiden door God, Hij gaat jou ook op die nieuwe plek weer gebruiken. Geniet van je tijd met je familie en weet dat ik aan je denk en voor je bid, veel liefs!
Marjan -
07 Augustus 2011 - 11:25
Rianne Vd Heijden:
En dan 'ineens' zit je weer in de kerk in Strien...
Ik wens je een goede tijd hier, met alle mensen die je lief zijn! En geniet van je 'nieuwe' neefje!
Groet,
Rianne -
07 Augustus 2011 - 14:27
Aart Gouweloos:
Hallo Claske,
We zagen je weer bij je moeder in de kerk in de kerk zitten, maar ik had het al gehoord dat je weer even naar huis zou komen. Toen heb ik toch eens wat tijd genomen om je verslagen op je site te lezen, en dan heb je wel wat te slikken gehad van de leefomstandigheden daar, en dan heb ik er wel begrip voor dat je het daar wel voor gezien houd. En dan nu een nieuwe uitdaging in Nigeria, we hopen dat je het daar goed naar je zin mag hebben, en dat je met Gods hulp, daar zegenrijk werk mag doen.
hartelijke groeten van Aart en Loes. -
03 Oktober 2011 - 10:41
Lou:
Hoi Claske!
Wat een ervaringen zeg het afgelopen jaar! Ik heb veel respect voor je..
Nu op naar Nigeria.. Wouw!
Ik blijf je volgen!
p.s Keysha heeft een foto van jullie samen in haar fotoboekje staan en praat dan nog altijd even enthousiast over haar lieve juf Claske.